Ποιητική Βραδυά Neshe Yasin

Αφιερωμένη στην Τουρκοκυπρία ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν ήταν η βραδυά της Τρίτης, 26 Μαρτίου, 1996, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ειρήνης και την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.

Η αίθουσα Μελίνας Μερκούρη, όπου είχε γίνει η εκδήλωση είχε γεμίσει ασφυκτικά από άτομα που ήθελαν να γνωρίσουν και να τιμήσουν την ακούραστη Τ/Κ αγωνίστρια των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ.

Η Νεσιέ Γιασίν είναι περισσότερο γνωστή στην Ε/Κ κοινότητα για το ποιήμα της " Η δική μου η πατρίδα ", που μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Μάριο Τόκα και έγινε σύμβολο της επιθυμίας των Ε/Κ και των Τ/Κ να ξαναζήσουν μαζί σε μια ενωμένη, κοινή πατρίδα.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν η πρόεδρος του ΚΕ, Μαρία Χ" Παύλου- Τριγιώργη και ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Χρίστος Μαυρής. Η Μαρία Χ'Παύλου- Τριγιώργη υπογράμμισε το ρόλο των τεχνών και συγκεκριμένα της ποίησης στη διαμόρφωση καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η Νεσιέ, μέσω της ποίησης της, στέλνει μηνύματα ειρήνης και προπαντός ανθρωπιάς και προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο του διαχωρισμού και του πολέμου.

Ο Χρίστος Μαυρής επαίνεσε τη δράση της Νεσιέ Γιασίν για την εδραίωση της δικοινοτικής φιλίας και της ειρήνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου και σημείωσε πώς, χάρις σε ανθρώπους σαν τη Νεσιέ, η Κυπριακή ποίηση και λογοτεχνία θα μπορέσει κάποτε να ακουστεί σε ολόκληρη την Κύπρο.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να ακούσουν την ποιή-τρια να απαγγέλει έργα της.

Back to Index